Avrupa Birliği KDV Kanunu 1 Temmuz 2021 de Değişiyor

Avrupa Birliği’ndeki Yeni E-Ticaret Kuralları Neler Getiriyor?
Avrupa Komisyonu, e-ticarette yeni kurallar getiren kararlar aldı. AB genelinde uygulanmaya başlayacak yeni kurallar, uyruğa ya da ikamete dayalı online ayrımcılığı sona erdirmeyi amaçlıyor. Ülkeye özgü web sitelerine yeniden yönlendirme veya belirli bir ülkenin banka veya kredi kartlarıyla ödeme yapmak zorunda kalma gibi engellemelerin önüne geçmeyi hedefleyen kurallar, sınır ötesi e-ticaret ekosisteminde eşitlik sağlayacak. Buna göre online satıcılar, nereden alışveriş yapıldığına bakılmaksızın AB’deki tüm tüketicilere eşit davranmak zoruna kalacak.

AB ülkelerindeki e-ticaret satıcıları arasında yapılan bir araştırmaya göre online satış yapmak isteyen şirketlerin yüzde 62’si yüksek teslimat maliyetlerini bir sorun olarak tanımlıyor. Bu durum, sınır ötesi e-ticaretin gelişiminde önemli bir kırılma noktası olarak görülüyor. Bu sebeple yeni e-ticaret kuralları, e-ticaret teslimatlarında da düzenlemeler getiriyor. Kanun düzenleyicileri, sınır ötesi e-ticarette teslimat ücretlerinin yurt içi kargo fiyatlarının ortalama 3 ila 5 katı olduğunu da dikkate aldı. Online sınır ötesi paket teslimat hizmetlerine ilişkin yeni kurallar, bir üye devletten diğerine bir paket göndermenin en ucuz yolunu bulmayı kolaylaştırıyor.


Peki, yeni kurallar neyi değiştiriyor?

  • E-ticaret satıcıları, teslimat fiyatlarını net bir şekilde açıklayacak, böylece tüketiciler kolaylıkla karşılaştırma yapabilecek.
  • Ulusal makamlar, her yıl paket teslimat şirketlerinden bilgi toplayacak. Paket teslimatının evrensel bir hizmet yükümlülüğüne tabi olduğu durumlarda, ulusal düzenleyici makamlar, tarifelerin yüksek olduğu yerleri değerlendirecek.
  • Üye devletlerin online tüketicilerini koruyan kurallara göre, dolandırıcılık yaptığı tespit edildiği sitelere veya sosyal medya hesaplarına erişim engellenecek. Ayrıca, hileli ürün satan online satıcıların kimliklerinin tespiti için internet servis sağlayıcılarından veya bankalardan bilgi talep edilecek.
  • Dijital içeriğe ve dijital hizmetlere erişen tüketiciler daha net haklara sahip olacak. Bu haklar, tüketici bir bedel ödemeden satıcıya kişisel verileri verdiğinde geçerli olacak.
  • Online pazaryerleri, tüketicileri, hangi satıcıdan ürün aldıkları konusunda bilgilendirmek zorunda kalacak.

Her kıtada olduğu gibi Avrupa kıtasında da online alışverişe ve online satışlara ilgi artıyor. Küresel online ürün satışları her yıl yüzde 22 oranında artıyor. Bununla birlikte bazı satıcılar, tüketicilerin online alışverişlerinde yerel ve uluslararası müşterilere farklı avantajlar sağlayabiliyor. Yeni e-ticaret kuralları, bu avantajları eşitlerken, AB genelinde e-ticaretin önündeki engelleri kaldıracak!

Avrupa’ya Sınır Ötesi E-Ticaret ve KDV
Avrupa Birliği, 1 Eylül 2021 tarihi itibariyle ithalat yapılan ürünler için KDV oranlarını güncelleyecek. Yürürlüğe girecek yeni kuralların amacı, AB’nin standart ve tek düze bir vergilendirme modeli ile adil bir modele geçilmesini sağlamak. Mevcut sistem yeni sisteme göre daha karmaşık olmakla birlikte Avrupalı işletmeler ile AB dışındaki işletmeler arasında haksız rekabete yol açıyor. Hayata geçirilecek yeni kurallar ile AB ve dışındaki tüm işletmeler için eşit bir ticari ortam sağlanacak. Yeni e-ticaret kurallarına göre, Avrupa’ya ithal edilecek 22 avro ve daha altındaki değerde bir ürün artık KDV’den muaf olmayacak.

Avrupa genelinde yürürlüğe girecek yeni kuralların 3 ana nedeni şöyledir;

  • Her işletme ya da satıcı için KDV ödeme zorunluluğu getirilecek.
  • AB dışındaki e-ticaret işletmelerinin KDV ödememe zorunluluğu kaldırılacak.
  • Offline ve online satış işletmeleri için eşit ticari ortam sağlanacak.

Mevcut sistemde, örneğin; Almanya’dan Fransa’ya online ya da offline satış yapan bir işletme 22 avronun altında bir ürün satmış olsa dahi o ülkeye ait KDV’yi ödemek zorundadır. Fakat Avrupa Birliği dışında olan herhangi bir işletme, Fransa’ya 22 avro altında bir ürün satışı gerçekleştirdiğinde KDV ödememektedir. Bu durum haksız rekabet doğurmaktadır. Avrupa Birliği’nin ticari otoriteleri, e-ticaret satışlarındaki artışa paralel olarak ülkeler arası ve işletmeler arası eşitsizliği ortadan kaldırılmasını ve offline ve online ticari işlemlerin eşit ticari ortamlarda yürütülmesi amacıyla yeni kurallar getirmiştir.

Temmuz 2021 Tarihinde Uygulanacak Yeni KDV Kuralları
Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olacak ve güncellenecek yeni kurallar, tek bir noktadan ihraç ürünlerin kabul edilmesini herkes için eşit ve şeffaf bir ortamda sağlayacak. 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek yeni düzenleme, KDV uygulamasında önemli değişikler getiriyor. Buna göre, 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle AB ülkelerine ithal edilen hiçbir ürün için KDV muafiyeti olmayacak. Bu tarihten itibaren ürün tutarına bakılmaksızın, teslimat adresindeki ülkede geçerli olan KDV oranı uygulanacak.

Mevcut durumda, 22 avrodan az değerdeki ürünlerde KDV ve gümrükleme ücreti uygulanmazken; 22 ila 150 avroluk ürünlerde KDV ve gümrükleme ücreti uygulanıyor. 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girecek yeni kurallara göre, ihracat yapan işletmeler ya da satıcılar 150 avrodan az değerdeki ürünlere KDV ve gümrükleme ücreti ödeyecek. 150 avrodan yüksek değerdeki ürünlerde ise, KDV ve gümrükleme ücretine ek olarak gümrük vergisi de uygulanacak.

Pratikte bu durum nasıl olacağını size örneklerle açıklayalım

Senaryo 1 Temmuz 2021’den Önce  1 Temmuz 2021’den Sonra 
Türkiye’de hizmet veren bir işletme AB’de bulunan bir müşteriye 18 Euro değerinde bir kolye satmaktadır. Kolyenin değeri 22 Euro’dan az olduğu için gönderi AB’ye KDV’siz gönderilebilir. Artık gönderinin bir önemi kalmayacak ve giden tüm gönderilere KDV uygulanacaktır. KDV satıcının bulunduğu ülkede belirlenen fiyat üzerinden uygulanacaktır.
Senaryo 1 Temmuz 2021’den Önce 1 Temmuz 2021’den Sonra
Türkiye’de bulunan bir işletmeci, AB’de bulunan 5 ülkeye150 Euro’dan az değerde tekstil ürünleri satmaktadır. Türkiye’de bulunan işletmeci, AB’de bulunan her bir ülke için KDV kaydı yaptırması gerekmektedir. Aynı zamanda hesabını da tutması gerekmektedir. Türkiye’ de bulunan işletmeci, yabancı KDV kayıtlarını kapatıp tek ülkede IOSS’ye kaydolmayı seçerek KDV’yi tedarik noktasında tahsil edebilir. Bunun yanı sıra müşterilerinden ithalat sırasında KDV’yi alarak işlem yapabilir.

 

IOSS Nedir?
IOSS, “The Import One-Stop Shop” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe “Tek Noktadan İthalat Merkezi” anlamındadır. AB’de uygulanacak yeni KDV sisteminde sorunsuz bir geçiş sağlayabilmek için tek bir yerden ithalat noktası oluşturuldu. “IOSS” adı verilen bu sistem, 1 Temmuz 2021 itibariyle işletmelerin ihraç ürünlerinin KDV E-Ticaret yükümlülüklerini yerine getirebilecekleri elektronik bir portaldır. Bu portal ile müşterilere sorunsuz bir alışveriş deneyimi yaşatılması hedefleniyor. AB ülkelerine ihracat yapan işletmeler ya da satıcılar, IOSS ile satışlarına ait KDV’yi bildirebilecek ve ödeyebilecek. AB üye devletleri, bu KDV’leri ilgili ülkeye direkt olarak ödeyebilecek.

Kimler IOSS Numarası Alabilir?
IOSS kullanabilmek için IOSS vergi kimlik numarası alınması gerekmektedir. Bu numara için satıcılar (e-ticaret siteleri), pazaryerleri ve AB’de yer almayan işletmelerin aracı kuruluşları başvuru yapabilir.

Pazaryeri platformları
Global online pazaryerleri, “tedarikçi” olarak kabul edilir ve satıcıların KDV ödemelerinden sorumludur. Global pazaryerleri, tek bir IOSS numarası ile birden çok satıcıyı temsil edebilir. Amazon, AliEexpress, Wish ve Joom gibi global pazaryeri platformları bir IOSS numarası almalıdır. Bu numara sayesinde satış yapılacak ülkenin KDV’leri takip edilebilir. Pazaryeri satıcısı, satış ve maliyet hesaplamalarını bu KDV sistemine göre yapmalıdır. Bu arada, her AB ülkesinin KDV oranları farklıdır. Bu sebeple online satıcılar satış fiyatlandırmalarını ülkelerin KDV oranlarına göre farklılaştırabilir.

E-ticaret satıcıları
Pazaryerlerinde açılan online mağazalar üzerinden satış yapan işletmeler, o platformun IOSS numarası ile satış gerçekleştirebilir. Kendi e-ticaret siteleri üzerinden satış yapan işletmeler ise, kendilerine ait bir IOSS numarası almaları gerekir. Bir satıcı birden fazla IOSS numarası alabilir.

IOSS Numarası Nasıl Kullanılır?
IOSS numarası kullanabilmek için;

  • Satışların elektronik olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. (İşletmenin kendi e-ticaret sitesinden, pazaryerlerinden ya da elektronik satış gerçekleştiren diğer tüm platformlardan)
  • Satışa esas tutarınız 150 avro ya da altında olmalıdır.
  • AB dışındaki ülkelerden satış yapmak gerekmektedir.
  • Ürünler özel tüketim vergisine tabi olmamalıdır.

Örneğin; Hollanda’daki bulunan bir müşterinin 10 avro değerinde bir tişört satın aldığını ve gümrüklemesinin de Belçika’da yapıldığını varsayalım. Mevcut durumda alıcıya herhangi bir vergi ve gümrükleme ücreti çıkmaz. Sadece 10 avro ödeyerek ürünü teslim alabilir. 1 Temmuz 2021 sonrası alıcı, satın aldığı ürün için ülkesinde geçerli olan yüzde 21 KDV (2,10 avro) ve 5 ila 15 avro arasında da gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaktır. Fakat IOSS kullanılarak gönderilen ürünler için sadece KDV ücreti yansıtılacak, gümrük ücretleri çıkmayacaktır.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Gönderlere gümrük vergisi yansıtılmaması için ve alıcının sorunsuz bir alışveriş deneyimi için gönderilerin “DDP” olarak gönderilmesi tavsiye edilmektedir. “DAP” olarak gönderilerin ürünlere yansıtılacak gümrük masrafları alıcı tarafından kabul edilmezse gönderiyi teslim almayabilir. Bu durumda ürünün tekrar gümrüğe gönderilmesi ve iade edilmesi gibi işletmeye ek maliyetler çıkabilmektedir.


IOSS Sisteminin Avantajları Nelerdir?
IOSS sistemi, basitleştirilmiş ve standartlaştırılmış KDV çözümleri ile işletmeler ve müşteriler için muhtemel sorunlara çözüm sunan bir sistemdir. IOSS sistemi perakendeci işletmeler ve müşteriler için çeşitli avantajlar sunmaktadır.

Perakendeciler (satıcılar) için avantajları:


Merkezi gümrük işlemleri:
 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle IOSS numarası olmayan satıcılar tek bir noktadan gümrükleme imkanı bulamayacaktır. Satıcı, satış gerçekleşen ülkenin KDV oranları geçerli olmakla birlikte hedef ülkeye doğrudan ulaşımı ayarlamak zorunda kalacaktır.


Daha az işlem:
 IOSS sistemi, satış süreçlerini kolaylaştırmak ve sorunsuz bir teslimat için geliştirilmiştir. KDV beyannamesi, ödemesi ve tahsilatı gibi birçok işlem sistem üzerinde kolayca gerçekleştirilebilir. İşletme, bir AB üye devletin IOSS satıcısı olarak tescil ettirildiğinde AB ülkelerinin tümünde sorunsuzca ticaret yapmak mümkün olacaktır. KDV iadesi ve ödemesi, kayıtlı olunan ülkede yapılacaktır.


Daha hızlı gümrük işlemleri:
 “IOSS satıcısı” olarak kayıtlı olan satıcıların AB ülkelerine ihraç ettikleri ürünlerin gümrük işlemleri, sadece IOSS numarası kontrol edilerek hızlıca gerçekleşecektir. Kayıt dışı yani IOSS kayıtsız olan ürünlerin gümrük işlemlerine KDV tahsilatları yapıldıktan sonra onay verilecektir.

Müşteriler (alıcılar) için avantajları:

Gümrük ücreti ve ek vergi ödenmez: Müşteriler, önceden bilgisi verilmeden yansıtılan ek vergileri ve gümrük ücretlerini karşılamak istemeyecektir. Satın alma sırasında KDV dahil fiyatlı satışlar müşteriler için daha güvenli olacaktır. Sistem sayesinde müşteri için sürpriz gümrük ücreti ve ek vergi söz konusu olmayacaktır. Bununla birlikte, global online pazaryerleri üzerinden satış yapılan AB ülkesinde geçerli olan vergi oranları ile hesaplanmış fiyatlar sunulması önerilmektedir. Aksi halde ürün ülke gümrüğüne ulaştığında, alıcı aranarak, KDV ve gümrük masrafları için onay almak durumunda kalınabilir. Ya da kapıya teslim sırasında ürün için yansıtılan vergiler talep edebilir. Bu durumlar müşteriler için “sürpriz durum” olarak değerlendirilebilir ve müşteri ürünü teslim almayı reddedebilir.


Sorunsuz işlemler: 
IOSS tescilli satışlarda müşterilerin, bir AB ülkesine satışı yapılan ürün ya da ürünler gümrüğe geldiğinde KDV ya da gümrük ücretleri gibi ödemeler için herhangi bir sisteme ya da platforma girmesi gerekmeyecektir.


Hızlı teslimat: 
IOSS kayıtlı satıcılar, gümrük işlemlerini çok hızlı bir şekilde yapabilir. Böylece hızlı teslimat gerçekleşecektir. Kayıt dışı olan ürünlerde ise gümrük prosedürleri zaman kaybedilir, bu sebeple teslimat süreleri de uzun olacaktır.

IOSS sistemi ile gönderi IOSS sistemi olmadan gönderi
Hızlandırılmış prosedürler Yönetimi zor prosedürler (150 avro ve altındaki satışlarda)
Sorunsuz ve verimli gümrük süreci Daha karmaşık gümrükleme süreçleri
Teslimat için tek bir merkezi nokta Lojistik sağlayıcının, hedef AB ülkesi için gümrükleme firmaları ile anlaşma sağlaması gerekir
Şeffaf ve sorunsuz alışveriş, artan müşteri sadakati Tahmini olarak verilen vergi maliyetlerinden dolayı sorunlu alışveriş deneyimi sonucu kaybedilen müşteriler
Satıcılar, iade ürünlerin KDV iadesini kolayca alabilir Müşteriler, ürünleri iade ederken ödedikleri KDV’yi alamazlar
Daha hızlı teslimat Teslimatlarda gecikmeler yaşanabilir
Müşteriler için her şey dahil alışveriş (KDV peşin ödenir) Ön görülemeyen maliyetler
Müşteriler ürün teslim aldıktan sonra işlem yapmak zorunda kalmaz Müşterilerin, ürünü teslim almak için bir takım işlemler yapması gerekebilir

 

IOSS sisteminin birçok avantajı olsa da sistemi kullanmak zorunlu değildir. Yeni e-ticaret satıcıları ya da pazaryerleri satıcılarının IOSS sistemine geçme zorunlulukları yoktur. IOSS sistemine kayıt olan satıcılar, gönderilerini “DDU” olarak gönderebilir. Ancak müşteriler, ekstra vergilerden ve uzun teslimat sürelerinden dolayı bu satıcıyı tekrar tercih etmeyebilir. IOSS kullanılmadığı durumlarda teslimat süreçlerinde farklılar oluşacaktır. IOSS kullanılmadığında müşteriye KDV ve gümrükleme ücretleri çıkacağından onay süreci uzayacaktır. Bununla birlikte gümrük işlemleri uzun süreceğinden teslimat süreleri uzayacaktır.


IOSS Sistemine Nasıl Kayıt Olunur?
IOSS sistemine kayıt olmak için bir takım prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. İşlemenin sisteme kaydedilmesinin ardından AB ülkelerinden birinde yerleşik bir aracı atanmalıdır. Daha sonra satış süreçleri sisteme uygun şekilde hazırlanmalıdır.

IOSS sistemine kayıt olma
IOSS sistemine kayıt olarak AB’ndeki tüm ülkelere ihracat gerçekleştirilebilir. 1 Temmuz 2021 tarihinden sonra ihracat satışları IOSS sistemi üzerinden gönderilebilir. Böylece AB’deki tüketicilere daha hızlı ve kolay alışveriş deneyimi sağlamak mümkün olacaktır. AB tüketicileri, her zaman en ucuz en hızlı ve en kolay alışveriş yollarını tercih eder. Bu sebeple IOSS sistemine kayıt olmak işletmeleri rakiplerinin bir adım önüne geçirecek ve global pazarlarda rekabet avantajı sağlayacaktır. IOSS sistemi sayesinde müşteriler sınır ötesi e-ticaret alışverişlerinde sürpriz ödemelerle karşılaşmayacaktır. Bu da AB tüketicilerinin markaya sadakatini artıracaktır.

AB ülkelerinin IOSS sistemine kayıt olmak için tıklayın!

AB’de yerleşik bir aracı atama
AB ülkelerinin herhangi birinde bir kuruluş yok ise, AB’de yer alan bir kuruluşu yetkilendirmek gerekmektedir. Bu aracılar, işletme adına işlemler yapabilecek, AB vergilerine tabi kişi ya da kurumlar olabilir. Aracı olarak yetkilendirilmiş kurumlar, işletme adına alınan IOSS kimlik numarası ile aylık KDV beyannamelerini vererek, ödenmesi gereken KDV’yi ilgili vergi makamlarına öder.

 

Satış süreçlerini hazırlama
IOSS sistemini kullanmak için e-ticaret sitesini ve tüm e-ticaret satış kanallarını bu sisteme hazırlamak gerekmektedir. IOSS sistemini kullanabilmek için satıcıların ve e-ticaret platformlarının yapmaları gereken hazırlıklar şunlardır;

E-ticaret satıcıları

  • AB ülkesine yapılacak satışlarda ilgili ülkede geçerli KDV oranları e-ticaret sitesinin ödeme sayfasında gösterilmelidir.
  • Ödeme alırken müşteriden KDV tahsilatı yapılmalıdır.
  • Gönderinin 150 avro sınırını aşmamasına dikkat edilmelidir.
  • Faturada, alıcının ödediği KDV dahil tutar “euro” cinsinden yazılmalıdır.
  • IOSS için kayıtlı olunan AB üyesi devletin IOSS portalı üzerinden aylık KDV iadeleri elektronik ortamda gönderilmelidir.
  • Her ay KDV iadesinden beyan edilen KDV tutarı, IOSS üzerinden kayıtlı olunan ülkenin vergi sistemine ödenmelidir.
  • AB sınırları içerisinde gümrükleme işlemlerini yapan aracı firmaya IOSS numarası ve HS kod bilgileri verilmelidir.
  • Başarılı olarak gerçekleşen tüm IOSS satışları, 10 yıl boyunca sistemde saklanacaktır.


E-ticaret platformları

  • E-ticaret platformlarının, e-ticaret satıcılarından farklı olarak iki farklı gereksinimi daha yerine getirmesi gerekir.
  • Platformlar, 10 yıl boyunca IOSS sistemi üzerinden gerçekleştirilen tüm satışları arşivlemelidir.
  • AB’deki gümrük işlemleri için gerekli bilgilerin, malların ithal edileceği AB gümrüklerine ulaşmasını sağlamak için malların gerçek satıcısı ile işbirliği yapılmalıdır.


Önemli not:
 E-ihracat yapan firmaların gönderilerini “DDP” yani tüm vergileri ödenmiş olarak göndermeleri gerekmektedir. Zorunlu olmamakla beraber “DAP” yani vergileri ödenmemiş olarak gönderilen ürünlerin gümrük işlemleri çok daha zor hale gelebilmektedir.


IOSS KDV Beyan İşlemleri Neler Gereklidir?

  • IOSS kayıt numarası (IOSS ID)
  • Ürünlerin tedarik edildiği ülke bilgisi (İki harfli ISO bilgisi, örneğin Türkiye için “TR”)
  • Ürünlerin tanımı ve adedi
  • Ürünlerin tedarik edildiği tarih
  • Vergilendirilecek tutar (Para birimi ile)
  • Vergilendirilecek tutarda oluşabilecek indirim veya artışlar
  • Uygulanan KDV oranı
  • VAT ödenecek tutar (Para birimi ile)
  • Alınan ödemelerin tutarı ve tarihi
  • Fatura üzerindeki bilgiler
  • Ürünlerin kargo sürecinin başladığı ve bittiği yer bilgisi
  • İade dönecek ürünlerin belgesi (Vergilendirilebilir tutar ve KDV oranı)
  • Sipariş veya işlem numarası
  • Dağıtımda kullanılmış gönderi (waybill) numarası

Aliexpress Sunumu İçin Tıklayın

 

 

 

KAYNAK – PTS LOJISTIK

Yorum yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir